Per Agim MUKEN

diel
01:44:25
prill
27 2003

Per Agim MUKEN

View 182.7K

word 602 read time 3 minutes, 0 Seconds

Në boten e pafund të rrymave artistike, në pasurinë shumëdimensionale të pikturës së krijuar në shekuj e në vite nuk është e lehtë, sidomos për asnjë artist të ri e aq më tepër kur vjen nga vendi më i varfer i Europes, të jetë origjinal dhe i veçantë, të ketë emrin e tij me tingëllim të plotë personal. Jemi mësuar të degjojmë per krijuesit e rinj, se vepra e tyre i takon kësaj apo asaj rryme artistike, i afrohet ketij apo atij piktori me emër. E kunderta ndodh me krijimtarinë e Agim Mukës. Sapo i shikon pikturat e tij instiktivisht imponohesh për të shprehur konsideratën tende, per të thenë se ai është Agim Muka.

Gjuha e pikturës së Agim Mukës eshte mjaft originale. Vepra e tij ka frymëmarrjen karakteristike të vetë jetës që ai ka jetuar. Ngjyrat e hedhura në telajo të detyrojnë që me imagjinatë të ndjesh, të prekësh, të shikosh dhe të rijetosh pjesë nga jeta jote. Agim Muka nuk riprodhon natyren dhe format e zakonshme e monotone të jetës. Perkundrazi, ai esperimenton me shumë sukses kombinime të shumta të elementëve të traditës dhe të folklorit me ngjyra plot jetë e bukuri të imagjinatës krijuese. Sa i thjeshtë aq edhe shperthyes, sa i lehtë aq edhe i veshtirë për t’u kuptuar. Ky eshtë piktori Agim Muka që me penelin dhe ngjyrat e tij karakteristike kalon nga realja tek irrealja, nga paraqitja e elementëve materialë të traditës në fantazinë dhe imagjinatën ekspresioniste.

Me penelin e mprehtë dhe me inteligjencë artistike Agim Muka ka hedhur mbi telajot e shumta rrugën e tij të veshtirë drejt suksesit, ka shprehur dhe shpreh me kryqëzim ngjyrash perpjekjet e pafund për të mbijetuar, evidenton deshperimin e viteve të femijerisë së tij të varfer por të bukur, paraqet shpirtin dhe sinqeritetin e tij të trazuar duke e ballafaquar me ironinë e jetës së përditëshme. Dhe gjithmonë ai eshte i suksesshem. Ai, me plot gojën të thotë se unë jam Agim Muka.

Në pikturen e tij shikon kryqëzime realitetesh, thurrje e kombinime të shumta të objekteve të traditës me ngjyrat e jetës së trazuar. Shikimi i vemendshëm i pikturës së Mukës menjëherë dhe pamëdyshje të shtyn të zbulosh idenë e kombinimit të konvencioneve tradicionalë të jetës së dikurshme të fshatit me jetën e sotme moderne, të bukurisë së virgjër me tualetin e sotëm estravagant, të naives me irracionalen. Në veprën e tij shikon pa veshtiresi thyerjet e gjeometrisë së jetes.

Agim Muka të imponon që me imagjinatën e tij krijuese t’i të ndjesh dashurinë për jetën dhe për njerëzit, të shikosh lindjen e diellit nga kreshat e maleve të lartë dhe perendimin e tij në horizontin e butë fushor myzeqar, të shikosh si pafundësinë ashtu edhe ambientin e kufizuar të dhomës ku jeton, të degjosh gjemimin e detit dhe gurgullimen e lumit që zbret natyrshem, herë i qetë dhe herë i trazuar, që nga lartesitë e maleve drejt fushes dhe bregdetit adriatik, të shtyn të shijosh polifoninë labe dhe kabanë myzeqare, të degjosh melodinë e fyellit dhe ison e bukur të kengës himariote, të shijosh muzikalitetin dhe harmoninë e vetë jetes. Agim Muka është sa ënderrimtar aq edhe interpretues i saj, është sa realist aq edhe irrealist.

Prof. Dott. Hasan Muçostepa

Console Generale della Repubblica d’Albania a Milano

Source by Consolato


LSNN is an independent publisher that relies on reader support. We disclose the reality of the facts, after careful observations of the contents rigorously taken from direct sources. LSNN is the longest-lived portal in the world, thanks to the commitment we dedicate to the promotion of authors and the value given to important topics such as ideas, human rights, art, creativity, the environment, entertainment, Welfare, Minori, on the side of freedom of expression in the world «make us a team» and we want you to know that you are precious!

Dissemination* is the key to our success, and we've been doing it well since 1999. Transparent communication and targeted action have been the pillars of our success. Effective communication, action aimed at exclusive promotion, has made artists, ideas and important projects take off. Our commitment to maintain LSNN is enormous and your contribution is crucial, to continue growing together as a true team. Exclusive and valuable contents are our daily bread. Let us know you are with us! This is the wallet to contribute.

*Dissemination is the process of making scientific and technical information accessible to a non-specialist public. This can come through various forms, such as books, articles, lectures, television programs and science shows.


Similar Articles / Per Agim MUKEN
from:
by:
01 gen 1970
from: ladysilvia
by: Consolato
27 apr 2003
Per Agim MUKEN